Sunday, August 30, 2009

Ibu...

Salam warga blogger.
i bru jer lepas chat ngan member lama masa i kt itm.
ader satu kisah hidup dia, yg betul2 menyentuh hati i.
ibu nyer dah 2bln kembali ke rahmatulllah.
akibat kanser rahim.
aper yg nk i citer kn, dulu kwn i nie seorg yg liar skit.
maklum ler, terikut sgt hati muda.
walau pun dia liar, tp bila masuk bab ibu.
dia sgt sensitif.
kenapa i kata dia sensitif, kalu abg2 dia sakit kan hati ibu,
dia la org yg sentiasa mempertahankan ibu nyer.
tak kisah la walau ibu tue berlainan pendapat ke,
tegur mana yg tak betul ker, tp dia sentiasa back-up ibu nyer.
i dah lama tak contact dia.last kali, 1/2 thn yg lalu.
at last, dia msg i kt dlm FB (Facebook).
well, byk gak yg we all chat kan.
sam5 la, dia citer pasal mak dia.
masa dia citer tue, i dpt rasa kn dia bukan lg seperti dulu,
yg suka 'minum', tggl kn pose n ader la menda2
budak muda suka buat.tp tak ler sam5, merosakkan ank dara org.
dr ayat2 dia, i tau dia dah insaf.
kata nyer, 12 hari sebelum ibu dia menghembuskan nafas terakhir.
byk perkara yg disam5 kan oleh ibu nyer ttg kehidupan di dunia nie.
dia tak ler citer detail kt i tp,
few words pun dah memberi kesedaran pd diri i.
i tau dia masih bersedih.
sapa tak sedih bila seorg yg bergelar ibu,
tak akn dpt bersama2 ngan kiter
tuk meneruskan hidup di dunia yg fana ini.
walaupun dlm usia i yg 30an nie, still lg i memerlukan ibu tuk
memberi pendapat, tunjuk ajar dan apatah lg kasih syg.
pelik kn, dlm usia yg dah suku abad nie,
kiter lg masih bergantung kt ibu kiter.
i terfikir, kenapa bila ibu kiter dah 'tiada' disisi,
baru tue la kiter nk menyesal, meratapi
atas perkara yg menyakiti hati ibu kiter?
kenapa tak kita sayangi, hormati, sanjungi ibu kiter
semasa hayat masih dikandung badan?
kekadang i pun secara tak sengaja mengabaikan ibu i.
tue lah manusia, bila ade di depan mata, buat endah tak endah.
bila dah tiada, berlinangan airmata darah pun, tak berguna lg.
Utk ibu ku,
kau lah satu2 nyer permata yg sgt ku sayangi, kasihi, hormati dan
sanjungi dr permata2 kemewahan didunia ini.